Missing font style when variables change

yep sorry - this is defo a fix for those with org plan

Same here. :smiling_face_with_tear:
Is there any news about when the bug will be fixed?

Hi all,
Thank for your patience while our engineering was working on the issue (font not applied to text with number or string variable applied in viewer) . Our team has implemented a fix. Please refresh Figma to ensure that you are using the fixed version.

If you are still having issues, please reach out to our team so we can investigate it further by filling this form here: https://help.figma.com/hc/en-us/requests/new

Please include your Figma account email, a link to the file, and share it with support-share@figma.com so they can investigate further. Sorry again for the disruption into your work!

1 Like

This is still broken for me. Changing text via a string variable defaults the font to Inter for prototype viewers who don’t have the brand fonts installed.

1 Like

Hi Daniel, sorry to hear you are still having issue, and thank you for flagging this. Would you mind to reach out to our support team with a copy of your file? So they can investigate further the issue you encounter here: https://help.figma.com/hc/en-us/requests/new Thank you!

Thanks @Celine_Figma, I have submitted a support ticket

1 Like

I also submitted a ticket. MY font is replaced when using string variables. The font works fine everywhere else.

@Daniel_Cullinan Have you had any luck?

Hey – sorry for the delayed response, I was waiting to hear back from support. No luck, they said I needed to make sure my fonts were installed locally :face_with_diagonal_mouth:

Obviously this has no bearing on sharing prototypes externally with clients, usability testers etc. …

I got a further update from support:

“This is expected behaviour. External viewers will see a missing font warning if they don’t have the font installed. Meaning, you can either swap to a preset/pre-installed font or the external users will have to install the font you use on the file.”

Bananas. I explained to them why it isn’t realistic to ask a client to install fonts just to look at a prototype, but here we are. Guess I won’t be using string variables then :frowning_face:

Worse of all, the font shows up fine everywhere else on the prototype; only the variables have an issue with fonts. I moved the Figma because font rendering was unreliable in XD and here I am…

1 Like

The fix for me was to detach those components instances, then it works as expected.

1 Like

Even when I have the font installed locally the bug still occurs so I don’t think that’s an appropriate resolution :melting_face:

Hey Mayen,
Sorry to hear this is happening! It seems like your font is displayed correctly in Edit Mode, but with a different font in Preview mode (let me know if this is correct).
Do you see any missing font warning? Screenshot 2024-04-02 at 10.25.51To check if you have missing font, follow the steps in this article: here

These kinds of strange font issues are nearly always caused by the use of conflicting font files across your team. This means that editors on a file are using different versions of the font with slightly different sizing or spacing which then affects the file each time it is opened by someone with a different version. Its possible that someone has a version of the font you are using installed locally.

Our Help Center has more information about resolving this kind of issue: Manage conflicting fonts

We suggest that you have all editors remove these fonts if they are locally installed. Then please ask all editors to install the same version locally. After doing so you will need to restart Figma to serve the correct font version.

If this is affecting component appearance you can launch quick commands (cmd /) then use the “Regenerate all instances” tool to refresh all of your instances at the same time.

If it is affecting text or style appearance or settings outside of components you can use quick commands to “Select all with same font” and then “Recompute text layout in selection.”

If the issue still persists, I’d recommend you to reach out directly our support team: here Please also include a copy of your file and share it to support-share@figma.com so we can investigate it further. Thanks!