Using published components as library nested components (hidden from publishing) breaks

Hi,
I have separate file for components within the design system.
When using published library in other files I found out that the nested parts of the components that are not published (by using “.” before name of these components) sometimes breaks… They lose their color, icons are coming back to placeholders, buttons lose their overrides. Is there any solution that would allow me to have these components still hidden in assets panel, but do not lose their styling?
I saw that the practice with hiding the base components is a common thing, so I hope there is a solution for that.

hmm this is strange behavior! I’ve not experienced this myself, and it’s my first time hearing about it. I wonder if this might be a bug?

I’d be interested in trying to replicate the issue.

Have you noticed any patterns in what causes overrides to be lost? Is it when you drop instances with nested private components onto the canvas, or some other action? Having GIFs or screenshots or even a video recording to see when the break happens would be helpful!

Hi Alice,
The problem occurs occasionally when I use not published components as parts of a published component. It might be that the issue occurs when a component have never been published. It’s hard to show it on gif, as I’ve fixed the issues that showed up by unhiding the components, publishing it and then hiding it again.

1st example - I’ve had a published component - buttons group, then I’ve created not published component e.g. header with 2 dropdown buttons (instance of buttons group). Then I’ve used them in a data picker - what happened is that the overrides came back to the default state.

2nd example - I’ve created a hidden component that worked as sorting for table (chevron up & down, arrow up, arrow down - with interactive states) this component was hidden. I used it in published component - header cell. When I used the table in other file the color used for sorting component changed to #000000 color - I don’t use this color for icons in icon set or for any of designs connected with it.

We’re having the same issue with our design system - and all the components were previously published. For example, we’re updating icons but swapping the vectors in the already published icon components so usage updates easily across the system, but it’s overriding colors in nested components (buttons, etc.). So now I have to go through the many, many, many pages of components and then open an instance to un-hide these options (because it’s no longer easy to see nested components that are hidden in certain circumstances) to expose the icons and fix their colors in the components, every single time.

No solution here, just commiserating.